Kant van toen

In de 18e en 19e eeuw was kant een kostbaar bezit.
Adellijke en gegoede families lieten met ragfijn kant zien hoe rijk ze wel niet waren.

De kunst van het maken van naaldkant nam heel wat jaren oefening in beslag. Er werd vaak gewerkt onder erbarmelijke omstandigheden in koude, vochtige en donkere ruimtes zonder elektrisch licht. Jonge dames uit gegoede families maakten naaldkant onder heel wat betere omstandigheden. Vaak leerden zij de kunst in kloosterinternaten en op opleidingen in grote steden.

De eerste kanten kwamen uit Italië, omstreeks 1500, dit waren naaldkanten.
Als snel daarna kwamen de kloskanten. Via Frankrijk en België (Brussels kant bv.) kwamen rijke families in Engeland en Nederland in contact met kanthandelaren. Antwerpen, Brugge en Amsterdam werden centra voor de kanthandel.

In 1777 werd de kantmachine uitgevonden en was het snel gedaan met het handwerk. Machinaal kant was goedkoper en ondanks dat het verschil wel zichtbaar was, was het vaak net zo mooi.

Na 1920 was het gedaan met de kantindustrie en werd kantklossen alleen nog als hobby beoefend.

Naaldkant
De draden worden gespannen volgens een patroon. Deze draden worden met een naald omwikkeld met een garen, waardoor een reliëf ontstaat.
*   Dikkere naden
*   Met een loep kun je zien dat het kant uit allemaal knoopjes bestaat.
*   Het meest bewerkelijk en dus het duurst.



Kloskant
Tientallen klosjes, omwikkeld met draad, worden om elkaar heen gestrengeld. Spelden worden tijdens het klossen volgens een bepaald patroon op het kloskussen geprikt om de gedraaide draden vast te zetten.
*   Met een loep zie je dat het kant bestaat uit een weefsel en lusjes in plaats van knoopjes.
*   De zijkanten hebben geen rechte afwerking.


Imitatiekant
Deze wordt machinaal gemaakt, onder andere op weefmachines.
*   De draden zijn vaak warrig en lopen niet door.
*   Het kant is heel regelmatig
*   Imitatiekant is het goedkoopst.


Wij hebben met regelmaat diverse antiek kant in ons assortiment. Kom gerust eens bij ons binnenlopen. Zie voor het antiek kant dat wij momenteel in het assortiment hebben de onderstaande foto`s.

Voor het verzenden en of het bezorgen van uw artikel en de kosten daarvoor kunt u contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch 013 - 543 12 29 als via ons emailadres
derefter@home.nl.